Millaiselle katolle aurinkopaneelit sopivat?

Aurinkopaneeleiden asennuksessa kannattaa luottaa asiantuntijan silmään, esimerkiksi päärakennuksen katto ei aina ole se paras ratkaisu paneeleiden sijoituspaikaksi. Kun aurinkopaneelit sijoitetaan katolle, on tärkeintä löytää tila, jossa aurinko pääsee mahdollisimman esteettömästi paistamaan suuriman osan päivästä. Optimaalisin kulma on noin 40 astetta, mutta pienempikin kulma antaa jo hyvän tuotannon. Tasakatoilla kallistus hoituu telineiden avulla.

Aurinkopaneelit katolle ilmansuunnat huomioiden

Etelänpuoleinen katto nauttii usein parhaasta valosta, ja aurinkopaneeleiden kannalta etelälape onkin asennukselle paras vaihtoehto. Pohjoisen puolelle paneeleita ei kannata sijoittaa. Itä-länsisuuntaisen rakennuksen kohdalla paneelit voidaan asentaa tasaisesti molemmin puolin. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin pysähtyä miettimään omaa aikataulua: onko järkevää sijoittaa paneeleita aamuauringon puolelle, jos sähkölaitteiden käyttö (televisio, pesukoneet, tietokoneet yms.) ajoittuu iltapäivään? Usein ilta-auringon valaisema kohta on käytännöllisempi vaihtoehto paneeleille.

Lue täältä lisää aurinkopaneeleiden vaikutuksesta omiin sähkönkäyttötottumuksiin.

Ilmansuunnan lisäksi paneeleiden sijoittamisessa tulee huomioida myös mahdolliset esteet: aurinkoisinta puolta saattaa varjostaa ikävästi suuri puu, toinen rakennus tai vastaava rasite. Jos estettä ei pystytä raivaamaan tai puuta kaatamaan, ei paneeleita ole järkevää sijoittaa varjopaikkaan.   Jos osa lappeesta jää ikävästi katveeseen, voidaan paneelit asentaa kokonaisuudessaan katon siihen osaan, johon varjo ei yllä. Katolla olevia tikkaita pystyy helposti siirtämään pois paneeleiden tieltä, mutta esimerkiksi savupiiput sekä niiden langettamat varjot on hyvä huomioida asennusta suunniteltaessa.

Aurinkopaneeleiden asennus onnistuu myös ulkorakennukseen

Aurinkopaneelit eivät ole vain harjakattojen yksinoikeus, vaan paneelit sopivat yhtä lailla myös tasakattoisten omakotitalojen katolle. Tasakattoiseen taloon paneelit kannattaa asentaa telineisiin, vähintään 10–15 asteen kulmaan. Periaatteessa paneelit voitaisiin asentaa myös vaakatasoon, mutta silloin niiden tuottavuus ei yllä kallistetun paneelin tasolle. Kallistus turvaa myös sen, että lumi, sade ja roskat valuvat paneelin pinnalta itsestään alas.

Jos päärakennuksen katolta ei löydy järkevää sijoituspaikkaa aurinkopaneeleille, järjestelmä voidaan asentaa myös esimerkiksi ulkorakennukseen. Sijoittelussa tulee kuitenkin huomioida yhteys sähköpääkeskukseen. Samassa pihapiirissa reitti ulkorakennuksesta sähkötauluun voidaan vetää maakaapelilla. Kaapeli upotetaan maahan ulkorakennuksen ja sähkötaulun välisen matkan, mikä mahdollistaa laadukkaan lopputuloksen. Joskus ulkorakennus saattaa valikoitua paneeleiden sijoituspaikaksi myös esteettisistä syistä.

Lue tästä blogitekstistä miten aurinkopaneeleiden asennus käytännössä tapahtuu.

Kotisi Energialla on ammattitaitoa pohtia yhdessä sinun kanssasi järkevintä vaihtoehtoa paneeleidesi sijoituspaikaksi. Kartoitamme kattosi ja ympäristösi eri vuodenajat ja valon liike huomioiden. Kerromme rehellisesti, mikä on taloudellisin tapa toimia ja kuinka menetellä, jotta saat paneeleistasi aina parhaan hyödyn irti.

Täytä yhteydenottolomake ja me otamme yhteyttä sinuun!