Solar energy panel and light bulb, green energy

Ekologinen sähkö – aurinko tuo energiaa vihreämpään tulevaisuuteen

Jotta saisimme jarrutettua ilmastonmuutosta, sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä tulisi saada alas merkittävissä määrin. Ekologinen sähkö eli uusiutuva energia, kuten tuulivoima, vesivoima tai aurinkoenergia, on yhä varteen otettavampi vaihtoehto tulevaisuuden sähköntuotannossa. Muutoksen aika on nyt eikä vasta silloin, kun fossiiliset polttoaineet ja uusiutumattomat energiamuodot väistämättä loppuvat.

Ekologien sähkö – valveutuneen ihmisen valinta

Yksilötasolla keinot ilmastonmuutoksen ehkäisyyn ovat luonnollisesti rajalliset. Paljon kuitenkin voi ja kannattaa tehdä. Sähköntuotanto on yksi kotitalouksien suurimpia tekijöitä, joissa omia valintoja voi ohjata ilmastoystävällisempään suuntaan. Aurinkoenergiaan siirtyminen on pitkäntähtäimen ekologinen ja taloudellinen valinta, sillä aurinko on ehtymätön energianlähde. Yksi tunti aurinkoenergiaa täyttäisi koko maapallon energiatarpeen vuodeksi. Lue aiheesta lisää Kotisi Energian artikkelista.

Verkkosähkön käytössä voi tehdä vihreämmän valinnan valitsemalla oman sähköyhtiön ekosähkön. Ekosähkö on uusiutuvaa energiaa hyödyntämällä tuotettua sähköä. Vaikka verkosta tuleva sähkö on kaikille samaa, energiayhtiö ostaa sähköntuottajalta uusiutuvaa energiaa aina sen mukaan, kuinka paljon tilausta uusiutuvalle sähkölle on. Lähes kaikilla energiayhtiöillä on tarjolla kestävämmällä tavalla tuotettua sähköä. Sähkösopimuksen muuttaminen on tavallisesti muutaman klikkauksen tai puhelinsoiton kokoinen vaiva.

Ekologinen sähkö on myös oikeaoppista sähkön käyttöä. Neuvot ovat vanhoja tuttuja vinkkejä: vaihda kodinkoneet niiden elinkaaren päätyttyä energiapiheihin malleihin, sulje koneet ja laitteet, kun et enää niitä käytä. Esimerkiksi valmiustilassa käyttämättömänä raksuttava pöytäkone saattaa kuluttaa sähköä huomattavia määriä. Pese täysiä koneellisia pyykkiä tai tiskiä. Säädä lämmitystä aste tai pari pienemmälle. Jo yhden asteen alempi lämpötila säästää energiaa peräti 5 prosenttia.

Mitä on uusiutuva energia?

Uusiutuva energia syntyy niistä resursseista, mitkä uusiutuvat luonnossa itsestään. Toisin sanoen ne eivät koskaan kulu loppuun. Uusiutuvaksi energiaksi lasketaan tuulivoima, aurinkoenergia ja vesivoima sekä bioenergia. Sähköntuotannon lisäksi uusiutuvaa energiaa käytetään lämmöntuotannossa sekä liikenteen polttoaineena. Ydinvoimaa ei määritellä uusiutuvaksi energiaksi, mutta sen etuna on tuotannon hiilidioksidipäästöttömyys.

Esimerkiksi kotitalouksien katolle asennettavat aurinkopaneeleiden valmistuksessa syntyvät hiilidioksidipäästöt kompensoituvat tutkimusten mukaan noin kahdessa tai kolmessa vuodessa.

Vaikka mikään energiamuoto ei ole rakentamis- ja käyttöönottotoimenpiteet huomioiden alusta loppuun saasteetonta, on uusiutuvan energian käyttö lähtökohtaisesti kestävällä pohjalla. Esimerkiksi kotitalouksien katolle asennettavat aurinkopaneeleiden valmistuksessa syntyvät hiilidioksidipäästöt kompensoituvat tutkimusten mukaan noin kahdessa tai kolmessa vuodessa. Tämä on pieni aika verrattuna paneeleiden kokonaiselinkaareen, joka on noin 30 vuotta.

Ekologiset ratkaisut eivät ole marginaaliväestön puheenaiheita tai ohimenevä trendi, sillä ennusteiden mukaan kulutamme tätä menoa esimerkiksi öljyn loppuun noin kolmessakymmenessä vuodessa, samalla kun sähkönkulutus kasvaa entisestään. Ajatuksista tekoihin on ryhdyttävä nopealla aikataululla. Me Kotisi Energialla haluamme olla osa tulevaisuutta – aurinkoenergian käyttö on palvelus koko maailmalle.

Täytä yhteydenottolomake ja me otamme yhteyttä sinuun!