Timo Harju: Harrastustilan lämmitykseen energiaa aurinkopaneeleista

”Voi kun minä voisin näyttää, mitä kaikkea olen täällä tehnyt!” Timo Harju innostuu silmin nähden, kun puheeksi tulee hänelle tärkeä verstasrakennus. Pitkän työuransa autokorjaamoyrittäjänä tehnyt Harju ei malta levätä laakereillaan, vaikka muutama vuosi sitten sattunut aivoinfarkti halvaannutti tekevän miehen.

”Kävely on huonoa, pitää tuvan seinänvierttä kulkea. Mutta kädet toimivat yllättävän hyvin.”

Toimimaton käsi lähti yhtäkkiä paranemaan Harjun sinnikkyyden ansiosta. Aikansa askareidensa äärellä työskennellessään Harju huomasi, että käsi alkoikin vastaamaan. Täydelliseen kuntoon raaja ei ainakaan toistaiseksi ole eheytynyt, mutta Harju pystyy nyt kaksikätisenä paremmin paneutumaan pajapuuhiinsa.

”Sen verran toimii, että voi haitaria soittaa ja patruunoita ladata”, Harju naurahtaa. Asemiehen verstaalla onkin syntynyt omana tuotantona toistasataa avaimenperää, jossa on käytetty kekseliäästi vanhoja hylsyjä materiaalina.

Lämpimässä verstastilassa on mukavampi työskennellä

Ajatuksen aurinkopaneeleista iskosti Timo Harjun päähän ystävä, joka oli jo aiemmin asennuttanut aurinkosähköjärjestelmän omaan kotiinsa. Alun perin Harjun ajatuksena oli asentaa järjestelmä tyttären kotiin Kaustiselle taloon, jonka Harju oli aikoinaan itse rakentanut. Suunnitelma kariutui, mutta Harju keksi hyödyntää aurinkoenergiaa kotonaan Vetelissä. Sähkölämmitteisessä tuvassaan Harjulla ovat lämmitysapuna tulisijat sekä ilmalämpöpumppu, mutta harrastustila nielee rahaa sähkölaskun muodossa.

Verstasrakennus oli alun perin hatara hirsikehikko, kunnes Harju remontoi sitä tiiviimmäksi tuulensuojalevyillä, paneeleilla ja välikaton eristyksellä. Ikkunat hän vaihtoi tuplalaseihin. Kohtuullisen lämpimänä verstas pysyy sähköpatterilla, ja tarvittaessa Harju napsauttaa sisäilmalämmittimen päälle. Aurinkopaneelit asennettiin lopulta verstaan katolle.

”Tuvan katto on tässä aika varjossa, on mehtää edessä. Ei ne aurinkopaneelit siinä niin toimi, vaan verstaan katolla on iltapäivällä oikeinkin aurinkoista”, Harju selvittää.

Asennustyöhön ei asiakkaan panosta tarvita

Timo Harju on kiitollinen, että Kotisi Energian suorittamaan aurinkopaneeleiden asennustyöhön ei tarvinnut osallistua millään tavalla. Hänen olisikin ollut mahdotonta kiipeillä katolle apumieheksi. ”Katoin vain päältä päin tärkeän näköisenä”, Harju kuvailee omaa panostaan.

Harju kehuu asioinnin Kotisi Energian kanssa sujuneen mainiosti, muutamia kommelluksia naureskellen muistellen. ”Siihen oli alkujaan mitoitettu liian paljon paneeleita, kun loppui kattokin kesken. En viitsinyt aivan paneeleiden vuoksi kattoa jatkaa”, Harju huvittuu.

Toinen kömmähdys kävi, kun Harju seurasi tiiviisti asennusmiesten puuhia invertterin parissa.

”Siinä on semmonen näyttö, neljä nappulaa. Ne niin tiiviisti sitä näpräs, että minä ajattelin, että minäkin kokeilen. Sehän meni aivan sekasin se koko näyttö. En heti kehdannut mitään sanoa, mutta sitten kun muissa asioissa Henrin (Alamäki) kanssa soiteltiin, kysyin, että vieläkö tuo tuottaa mitään sähköä, kun menin painelemaan. Henri nauroi, että ne on salasanan takana ne kaikki tärkeät, että et sinä ole onnistunut sitä rikkomaan”, Harju hymyilee.

Kotisi Energian puolelta luvattiin tulla näpyttelemään näyttö taas oikealle mallille, ja Harju puolestaan aikoo jatkossa pysyä näppäimistä visusti erossa.

Täytä yhteydenottolomake ja me otamme yhteyttä sinuun!