Mikael Huhtala: Aurinkopaneeleiden asennus teki sähkölämmityksestä kannattavaa

Vaikka suora sähkölämmitys ei ole ollut huudossa viime vuosina, saattavat uudet energiaratkaisut vielä kääntää sähkölämmityksen kurssin nousuun. Mikael Huhtalan perheen sähkölämmitteiseen omakotitaloon asennettiin aurinkosähköjärjestelmä syksyllä 2019. Reilussa vuodessa järjestelmä on tuonut Huhtaloiden talouteen suoraa säästöä noin 600 euroa. Kun tähän lisätään sähköyhtiön hyvitys ylimääräisestä verkkoon ohjatusta sähköstä, nousee potti lähes 750 euroon. Alunperin ajatuksena oli aurinkopaneelijärjestelmällä nostaa kiinteistön arvoa, sillä suora sähkölämmitys ei tällä hetkellä ole asuntomarkkioilla valtti. Se on Huhtalan mielestä sääli, sillä hän löytää sähkölämmityksestä monia erinomaisia puolia.

“Helppo asentaa, edullinen huoltaa ja ylläpitää, säädettävyys on erittäin hyvä”, Huhtala luettelee.

Suora sähkölämmitys ei tällä hetkellä ole asuntomarkkioilla valtti.

Se on Huhtalan mielestä sääli, sillä hän löytää sähkölämmityksestä monia erinomaisia puolia.

Kun sähköpattereiden tueksi on Huhtaloiden tapaan asennettu ilmaläpöpumppu sekä aurinkopaneelit, päästään suoran sähkölämmityksen kustannuksissa erittäin kilpailukykyisiin lukemiin.

“Jos puhutaan meidän tilanteesta, niin meillä on seitsemän hengen talous, 170 neliöinen talo, on koneet ja laitteet kaikki, ja silti sähkölasku on vuositasolla noin 2 000 euroa, eli ei kokonaisuutena hirveän paljon”, Huhtala esittelee.

Talon teknisiä laitteita raaskii paremmalla mielellä käyttää tietäen, että valoisaan aikaan tuotettu sähkö on täysin ilmaista. Huhtala kuvailee, kuinka kesäaikaan talo pysyy mukavan raikkaana, kun aurinkopaneeleiden voimasta hyrräävä ilmalämpöpumppu on säädetty viilentämään huoneilmaa.

“Kyllähän sen eron huomaa selvästi, kun on koko päivän aurinkosähköllä viilentänyt taloa ja astuu illalla sisälle paahteiselta terassilta. Sitä nukkuukin asteen, pari viileässä paljon paremmin ja ilma on mukavampi hengittää kuin kuuma, hikinen kosteus”, Huhtala kuvailee.

Sähköautojen yleistymisen myötä aurinkopaneeleita päästään hyödyntämään entistä enemmän

Mikael Huhtalan mielestä aurinkosähköä ei voi ajatella lyhyen tähtäimen ratkaisuna. Ennen kaikkea se miehen mielestä on satsaus tuleviin vuosiin.

“Pitkän aikajänteen juttu. Jos ajatellaan, että paneelit kestävät käytössä sen noin 30 vuotta ja takaisinmaksuaika on kymmenen vuotta, niin sehän tekee 20 vuotta pelkkää voittoa. Ja jos jälleenmyyntiarvoa miettii, niin kyllähän se talo, missä paneelit ovat, on kiinnostavampi kuin vastaava naapuritalo ilman paneeleita. Madaltaa sitä ostokynnystä, kun tietää että se sähkölasku tulee olemaan pienempi”, Huhtala toteaa.

Huhtala näkee aurinkosähkön hyödyntävän omakotitaloasujaa lähitulevaisuudessa vielä enemmän sähkäautojen yleistymisen myötä.

“Ehdottomasti yksi juttu, mitä mietin, on sähköautot. Se että miten pitkälle voisi puolessa vuodessa auton lataamisen hoitaa omalla sähköllä. Että sen kesän ylituoton ohjaisi aina suoraan sinne auton akkuun eikä sähköyhtiön verkkoon”, Huhtala pohtii.

Täytä yhteydenottolomake ja me otamme yhteyttä sinuun!