Kesällä 2020 paneelit tuottivat kolmanneksen sähkölämmitteisen omakotitalon kokonaisenergiasta.

Aurinkosähköjärjestelmät alkavat pikkuhiljaa yleistyä osana suomalaisten kotitalouksien energiaratkaisuja. Alhaiset hinnat ja helposti omaksuttava teknologia tekevät ekologisesta aurinkosähköstä kiinnostavan myös tavallisen kuluttajan silmissä. Kannuksessa asuvalle Eero Hannille aurinkopaneelit asennettiin helmikuussa 2020.

Eero Hanni valitsi Kotisi Energian aurinkopaneelit asennettavaksi piharakennukseen katolle. Kesällä 2020 paneelit tuottivat kolmanneksen sähkölämmitteisen omakotitalon kokonaisenergiasta.

“Parhaimmillaan 16 paneelia on tuottanut 4200 wattia sähköä. Heinä-elokuun paikkeilla paneelit tuottivat reilun kolmanneksen kokonaisenergiasta, mikä oli mielestäni varsin hyvä”, Hanni laskeskelee.

Eero Hannin omakotitalossa on sähkölämmitys, joka täydentyy useammalla tulisijalla. Varaavaa takkaa, leivinuunia sekä puuhellaa hyödynnetään lämmönlähteinä varsinkin talvisin. Tosin Hanni myöntää, että näin eläkeiässä puilla lämmittäminen on vähenemään päin. Aurinkopaneeleilla haettiinkin lisätukea kodin muuhun energiantuotantoon. Lämmityksen lisäksi sähköä syö eteenkin kesät talvet vettä lämmittävä lämminvesivaraaja.

Paneeleiden oikea paikka löytyi piharakennuksen peltikatolta

Eero Hanni oli pyöritellyt mielessään ajatusta aurinkopaneeleista jo pitkään. Niinpä Kotisi Energian ottaessa yhteyttä Hanni kutsui heidät käynnille mielellään. “Pari tuttavaa täällä Kannuksessa oli jo laittanut paneelit, eli asia oli ikään kuin vireillä.”

Eero Hannille oli alusta asti selvää että paneelit sijoitettaisiin talon takana sijaitsevaan 45 neliön piharakennukseen. “Asuintalossa on tiilikatto ja piharakennuksessa pelti, joten sinne mitoitettiin nämä kuusitoista paneelia”, Hanni selventää.

Vaikka tiilikatolle asentaminen ei olisikaan muodostunut ongelmaksi, pystyttiin paneelit kokoamaan yhtä lailla parinkymmenen metrin päässä sijaitsevaan ulkorakennukseenkin. Piharakennuksessa oli jo valmiiksi oma sähköpäätaulu, mihin aurinkosähköjärjestelmä inverttereineen kytkettiin. Asennuksen jälkeen Hanni huomasi, ettei yksi paneeli tuottanut lainkaan sähköä. Mies otti yhteyttä Kotisi Energiaan ja asia korjaantui pikaisesti.

“Jokin piuha oli huonosti kiinni. Sieltä (Kotisi Energialta) sitten tulikin parin päivän sisällä asentaja sen korjaamaan”, Eero Hanni kertaa asennustyön vaiheita.

Vaikka Eero Hanni osaa antaa arvoa aurinkosähkön taloudelliselle hyödylle, pitää hän aurinkoenergiaa eritoten sijoituksena tulevaisuuteen.

Aurinkoenergia on satsaus tulevaisuuteen

Sähköyhtiötkin ovat heränneet huomaamaan aurinkoenergian suosion kasvun. Tulevaisuudessa yhtiöt joutuvatkin varmasti kilpailemaan siitä, kuka tarjoaa parhaimmat edut aurinkosähköä tuottaville kuluttaja-asiakkaille. Myös Eero Hannin mielestä sähköyhtiöt saisivat palvella tässä asiassa asiakkaitaan tehokkaammin.

“Se ylimääräinen energia, minkä sähköyhtiö ostaa, pitäisi olla päivän kilovattihinta, jotta tulisi se hyöty suoraan asiakkaille”, Hanni pohtii.

Vaikka Eero Hanni osaa antaa arvoa aurinkosähkön taloudelliselle hyödylle, pitää hän aurinkoenergiaa eritoten sijoituksena tulevaisuuteen. “Minusta se on ekologinen teko. Onhan se totta, että takaisinmaksuaika voi olla aika pitkä lyhyellä ajattelutavalla. Mutta toisaalta asennustyöstä saa kotitalousvähennyksen tässä hetkessä. Ja kun paneeleiden hinnat ovat tulleet alas, niin uskoisin, että käyttö yleistyy ja lisääntyy”, Eero Hanni toteaa.