Olemme melko kaukana päiväntasaajasta. Pohjoisen sijaintimme vuoksi voi tuntua hämmentävältä asennuttaa katolle päivänpaisteella toimivat aurinkopaneelit – talvella kun on niin kylmä ja pimeä. Todellisuudessa sellaisiin kylmiin mutta valoisiin maihin kuin Suomi, aurinkopaneelit sopivat itse asiassa erinomaisesti! Sen minkä synkässä talvessa häviämme, voitamme moninkertaisesti takaisin valoisan mutta viileän kesäkauden ansiosta. Ja kesä, sehän aurinkopaneeleilla alkaa jo helmikuun korvilla!

Onko auringon tuottama sähkö vain keskikesän iloa vai toimivatko aurinkopaneelit talvella? Lue lisää:

Kuinka aurinkopaneelit talvella toimivat?

Aurinkopaneelit tarvitsevat toimiakseen valoa mutta eivät niinkään lämpöä. Hellelukemat heikentävät paneeleiden maksimaalista tehoa, joten parhaat olosuhteet järjestelmän mutkattomaan toimintaan on viileä ja valoisa – juuri niin kuin Suomi! Aurinkopaneelit hyötyvät jo kevään ensimmäisistä auringonsäteistä heti tammi-helmikuun korvilla. Tehokkaimmillaan paneelit ovat usein hieman myöhemmin, huhtikuun tienoilla.

Jos meillä olisi ikuinen marraskuu, aurinkosähköjärjestelmä tuskin koskaan olisi rantautunut Suomeen. On selvää, etteivät aurinkopaneelit talvella vuodenvaihteen paikkeilla ehdi tuottamaan kuin kahvinkeiton verran sähköä. Pohjoisen asukkeina meillä on kuitenkin etunamme pitkä ja valoisa kesäkausi, jolloin valoa riittää vuorokauden ympäri. Heti kevään vaalennuttua syksyn tummeneviin päiviin saakka saamme nauttia aurinkopaneeleiden tarjoamasta ilmaisesta energiasta. Parhaimmillaan kesäkausina aurinkopaneelit huolehtivat kodin sähköntuotannosta aivan yksin!

Talvella aurinkopaneelit saattavat katosta riippuen kerätä päällensä kerroksen lunta. Lumen luominen omatoimisesti ei ole välttämätöntä: pikkuhiljaa lämpöä lisäävä aurinko kyllä porottaa ylimääräiset kinokset pois. Jos lunta kuitenkin haluaa poistaa tehokkuuden lisäämiseksi, on tärkeää kiinnittää huomiota turvallisuuteen niin lumenpudottajan kuin paneeleidenkin osalta. Aurinkopaneelit kestävät raskastakin lumikuormaa, mutta metallilla vahvistettu lumilapio voi naarmuttaa paneelin lasista pintaa. Pyyhe tai vastaava pehmuste väliin, niin paneelit eivät kärsi krouveista otteista.

Pohjoisen kirkkauden alla viihtyvät myös aurinkopaneelit – Suomi on viileä mutta valoisa maa!

Pitkän ja valoisan kauden lisäksi Suomella on etunaan viileä ilmasto. Vaikka me ihmiset emme aina niin raittiista säästä nauti, aurinkopaneeleille Suomi on toivemaa. Helteillä paneeleiden teho laskee, joten viileä mutta poutainen kesä on parasta, mitä paneelit voivat saada. Täydellä teholla paistava aurinkokaan ei ole välttämätön: paneelit saavat tuotettua energiaa myös hieman hajanaisemmasta valosta pilvipoutaisella säällä. Vaikka kuumuus laskee paneeleiden tehoa, haitta on lyhytaikainen eikä paneelit varsinaisesti kärsi pitkäänkään jatkuvista hellekeleistä.

Jos kiinnostus taloudelliseen, ekologiseen ja omavaraiseen sähköntuotantoon heräsi, käänny jo tänään Kotisi Energian puoleen! Kartoitetaan yhdessä sinulle sopivan kokoinen järjestelmä tarvittavine paneeleineen. Asiantuntevat asentajamme opastavat sinut kädestä pitäen järjestelmän käyttöön kautta Suomen. Soita tai jätä yhteydenottopyyntö, kerromme mielellämme sinulle lisää!