Aurinkopaneelijärjestelmä muuntaa auringon säteilyenergian sähkövirraksi. Tuota energiaa kotitaloudet voivat hyödyntää aivan samaan tapaan kuin verkkovirtaa: lämmityksessä, laitteissa, kodinkoneissa ja vaikkapa sähköauton latauksessa. Aurinkopaneelijärjestelmä hyväksikäyttää aurinkoenergiaa täysin automaattisesti aina silloin, kun sitä on saatavilla, ja siirtyy itsestään takaisin verkkovirtaan silloin, kun valon voima ei riitä. Tämän saumattoman siirtymisen ansiosta käyttö on kitkatonta, eikä se aiheuta kodinkoneissa ylimääräisiä käyttökatkoja tai häiriöitä.

Kuinka aurinkopaneelijärjestelmä toimii?

Aurinkopaneeli koostuu aurinkokennoista, jotka on kytketty sarjana toisiinsa. Kennojen valmistamiseen käytetään puolijohdetta, piitä. Valoisaan aikaan auringon säteilyn sisältämät fotonit imeytyvät kennon puolijohteeseen saaden elektronit irtautumaan atomeistaan. Tuon liikkeen aikaan saama jännite purkautuu kennoissa sähköksi. Aurinkopaneeleiden tuottamaa tasavirtaista sähköä ei voida suoraan hyödyntää, joten järjestelmä tarvitsee välille invertterin eli vaihtosuuntaajan. Invertterin tehtävä on muuntaa tasavirtainen sähkö vaihtovirraksi.

Invertteri kytketään sähköpäätauluun, jonka jälkeen paneeleiden tuottama sähkö on välittömästi kodinkoneiden ja laitteiden hyödynnettävissä. Mikäli kaikkea sähköä ei pystytä käyttämään itse, esimerkiksi pitkänä valoisana kesäkautena, loppu sähkö siirtyy sähköyhtiön verkkoon. Mikä parasta, ilmaiseksi sähköä ei tarvitse sähköyhtiölle siirtää, vaan yhtiö maksaa tästä korvauksen. Lue Kokemuksia-sivulta lisää siitä, kuinka asiakkaamme ovat hyötyneet aurinkosähköön siirtymisestä!

PERC-tekniikan paneeleiden avulla saavutetaan huomattavasti parempi tuottavuus pienemmällä säteilyteholla kuin vanhempaan tekniikkaan nojaavilla aurinkokennoilla.

Kotisi Energian 285 W -paneelit on valmistettu nykyaikaisella PERC-tekniikalla (Passivated Emier and Rear Contact). PERC-tekniikan paneeleiden avulla saavutetaan huomattavasti parempi tuottavuus pienemmällä säteilyteholla kuin vanhempaan tekniikkaan nojaavilla aurinkokennoilla. Lähitulevaisuudessa PERC tulee korvaamaan vanhan malliset yksi- ja monikidepaneelit.  Tutustu tästä tarkemmin PERC-tekniikkaan tästä!

Kuinka kestäviä aurinkopaneelit ovat?

Ensimmäinen aurinkopaneeli valmistettiin USA:ssa 1950-luvulla. Aurinkopaneeleista on siis kokemusta jo kahdeksan vuosikymmenen ajalta. Paneeleiden rakenne on tehty kestämään, joten runsaskaan talvinen lumimassa ei paneelia halkaise. Yksittäinen paneeli sietää ulkopuolista painoa peräti 800 kilogrammaa. Paneeleiden asennuskulma varmistaa, että sade, roska ja lumi eivät jää paneeleiden pintaan haittaamaan käyttöä. Tarpeen tullen paneelit sietävät kyllä puhdistamista, mutta niitä ei missään nimessä tulisi naarmuttaa terävällä esineellä, kuten lumilapion metallireunalla.

Paneelit kestävät käyttöä useita vuosikymmeniä. Usein tilanne saattaakin olla se, että rakennuksen katto tarvitsee huoltoa tai vaihtoa ennemmin kuin paneelit uusimista. Kotisi Energia tarjoaakin paneeleille 12 vuoden rakenne sekä 30 vuoden tuottotakuun! Ammattimaisesti suoritettu asennustyö ei tule millään tavalla vahingoittamaan kattosi rakennetta vaan päinvastoin: aurinkoenergia on erinomainen tapa nostaa kiinteistösi arvoa. Kotisi Energia toimittaa paneelit katollesi aina avaimet käteen -periaatteella.